
Matteappen Vektor - Appen som lärde barn matematik
Tidigare var Vektor en spelbaserad app som hjälpte barn att lära sig matematik och tränade deras arbetsminne, talförståelse och problemlösningsförmåga. En stor fördel med appen var att den anpassade svårighetsgraden på uppgifterna efter barnets förmåga, så att alla kunde utvecklas i sin egen takt.
Enligt Utbildningsappar har företaget bakom Vektor, Stiftelsen Cognitions Matters, avvecklats och appen finns inte längre tillgänglig.
Appen var framtagen av forskare inom kognitiv neurovetenskap och matematik, och kunde användas av barn från förskoleklass utan några förkunskaper i matematik.
I denna artikeln får du veta mer om hur Vektor-appen fungerade, vad appen gick ut på och hur den användes.
Vad var Vektor?
Vektor var en matteapp för barn i grundskolan, framtagen av Stiftelsen Cognitions Matters tillsammans med Torkel Klingberg, som är professor vid Karolinska Institutet.
Appen gick ut på att barn skulle lösa matematiska uppgifter och problem, för att träna och förbättra sina kognitiva och matematiska färdigheter.
Vektor anpassade svårighetsgraden på uppgifterna efter barnets förmåga, så att alla kunde utvecklas i sin egen takt. Appen innehöll också flera typer av uppgifter, där barnet exempelvis fick träna på både addition och subtraktion med olika svårighetsgrader.
En stor fördel med appen var också att den var helt gratis att använda och fanns tillgänglig för iOS-enheter. Appen var även fri från reklam och köp i appen.
Hur fungerade Vektor-appen?
Innan man kunde börja använda appen behövde man skapa ett konto med sin mailadress, som man sedan använde för att logga in med och för att spara sina framsteg. När man skapade ett konto fick man även ett användarnamn och ett lösenord som man behövde spara ner.
När man hade skapat ett konto så kunde man logga in och då möttes man först av en berättelse med mörka moln som spred sig över världen och djuren som blev onda. Spelet och appen gick sedan ut på att man skulle rädda djuren genom att lösa olika matematiska uppgifter.
För att klara spelet behövde man gå igenom de olika matematiska övningarna och lösa de problem som man stötte på. Övningarna fanns i olika nivåer och gick från enklare till svårare.
I takt med att spelaren utvecklades och blev bättre så höjdes också svårighetsgraden vilket gjorde att barnet hela tiden utmanades i sin problemlösning. Om barnet hade svårt att lösa en uppgift och tog lång tid på sig så gick det också att få feedback från appen, vilket kunde ge värdefull hjälp.
Var Vektor en bra matteapp?
En stor fördel med Vektor var att appen var helt gratis och att den var helt fri från reklam och köp i appen, vilket gjorde den mycket användarvänlig och det fanns inga störande moment i appen.
Tyvärr uppdaterades appen väldigt sällan, vilket gjorde att den var buggig och svår använda för vissa. Den senaste uppdateringen av appen på App Store gjordes den 14 november 2020, vilket var ganska ovanligt för en app.
Vissa användare verkade också ha mycket svårt att använda appen och det verkade bero på vilken version av iOS som man hade på sin telefon. Det gick dock inte att veta om det var ett allmänt problem för appen.
Generellt sätt så tyckte vi dock att det var en bra matteapp och vi gillade konceptet och idén. Det var också en stor fördel att appen var helt gratis. Däremot så var det synd att appen inte uppdaterades oftare och att det fanns vissa buggar.
Vi har tidigare skrivit ett inlägg med de bästa matteapparna för barn om du vill ha fler tips på andra matteappar.